Zupa z fasolki mung
Fasolkę mung namoczyć wystarczy ok. 1 godz. Wypłukać i w tej samej wodzie ugotować aż będzie miękka i ziarenka będą rozpadać się.
- garść fasolki mung- 2 szkl wody
- 0,5 łyżeczki kminku indyjskiego
- kawałek świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- kilka kropel soku z cytryny,
- posiekana natka pietruszki do posypania
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól do smaku
Fasolkę mung należy namaczać ok. 1 godz. Wypłukać i w tej samej wodzie gotować aż będzie miękka i ziarenka będą się rozpadać. Następnie na rozgrzany olej wrzucić jedno po drugim kminek; starty imbir, kurkumę - uważać żeby nie przypalić. Po kilku sekundach odstawić i wlać przyprawy do zupy. Posolić, wcisnąć kilka kropel soku z cytryny i posypać natką pietruszki.