Tarta truskawkowa
Sezon truskawkowy w pełni, korzystajmy z niego ile się da! Oto przepis na tartę truskawkową - dalszy ciąg przepisów kuchennych mojej przyjaciółki Magdy.
Ugniecione ciasto wkładamy na 15 min do lodówki. Potem wykładamy je do formy do tarty posmarowanej masłem i obsypanej mąką i starannie wypełniamy nim formę (powinna wyjść cienka, ok 5mm warstwa). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni.
W międzyczasie obieramy, myjemy, suszymy i kroimy truskawki (ok 500g, 300 g) na mniej więcej ćwiartki. Ubijamy białka z odrobinką soli na sztywno, i delikatnie mieszamy białkową pianę z truskawkami. Nakładamy na piekące się ciasto masę, przekładamy formę na najwyższe piętro piekarnika i pieczemy jeszcze kilka - kilkanaście minut.
Pyszna jest na ciepło, ale nie tylko. Można zetrzeć trochę czekolady gorzkiej, i już na talerzu posypać wiórkami i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.