Oscypek z letnią sałatą
Ten przepis to sposób na łatwy, szybki i bardzo dobry obiad. Oscypek powinien być świeży (najlepiej zakopiański) i najlepiej owczy.Sałata:
G - rozdrabniamy główkę świeżej sałaty
Sł - dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę, groszek konserwowy
O - pokrojoną cebulkę dymkę ze szczypiorkiem, 3/4 szklanki drobno pokrojonego selera naciowego (najlepiej z zielonymi liśćmi), pieprz
Sn - sól, odrobinę sosu sojowego
K - pokrojone drobno 2 pomidory bez skórki, bazylię (najlepiej świeże, posiekane listki), łyżeczkę soku z cytryny
G -1/2 łyżeczki tymianku
Sł - łyżkę oliwy i czubatą łyżkę majonezu
Mieszamy dokładnie składniki i odstawiamy na czas usmażenia sera.
Oscypek kroimy na dość grube plasty i układamy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażymy krótko, na dość dużym ogniu z obu stron.
Podajemy z sałatą.
Smacznego!