Sałatka ze świezych warzyw z sosem miętowym
Świeże, aromatyczne warzywa sprzyjają eksperymentom. Dziś podaję Wam przepis na sałatkę, która jest wynikiem mojego ostatniego eksperymentu :) Wyszła smaczna.O - 2 łodygi selera naciowego kroimy w cieniutkie paseczki, dodajemy połowę kalafiora, również drobno pokrojonego, 2 cebulki dymki, pieprz, łyżkę posiekanego, świeżego rozmarynu
Sn - sól, łyżkę sosu sojowego
K - sok z połowy cytryny, bazylię
G - łyżeczkę tymianku (również najlepiej świeżego), pokrojoną główkę cykorii
Sł - łyżkę oliwy z oliwek
Sos miętowy:
Sł - kubek gęstej śmietany (18 %), łyżeczka miodu
O - pieprz
Sn - sól
K - garść posiekanej, świeżej mięty, kilka kropli cytryny
G - szczypta kurkumy
Sałatkę wykładamy na talerze i polewamy sosem.
Smacznego!