Gołąbki warzywne

Nadzienie:
Sł - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone dość drobno: 2 marchewki, 2 pietruszki
O - selera, pora, brokuły, pieprz, łyżeczkę curry, łyżeczkę oregano
Sn - sól, sos sojowy
K - łyżeczkę bazylii
G - 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki kurkumy
dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy:
Sł - łyżkę masła
O - ząbek czosnku
Sn - sos sojowy do smaku
K - sok z cytryny
dusimy jeszcze kilka minut i odstawiamy z ognia.
W tym czasie gotujemy liście kapusty:
G - wrzątek, kurkuma (ok. 1/2 łyżeczki na 1,5 litra wody)
Sł - kminek mielony
O - pieprz
Sn - sól
K - szczypta bazylii
Do tak przyprawionego wrzątku wkładamy liście kapusty i gotujemy je do miękkości (trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały) po czym wyjmujemy delikatnie i wykładamy na płaski talerz.
Na każdym liściu układamy nadzienie warzywne i zawijamy liście. Na talerzu polewamy sosem pomidorowym i posypujemy świeżą bazylią.
Sos pomidorowy:
Sł - na rozgrzanym oleju dusimy pokrojoną drobno cebulę
O - dodajemy pieprz, zmiażdżony czosnek, oregano
Sn - sól
K - obrane ze skórki i pokrojone pomidory (z kilograma pomidorów wychodzi ok. 0,7 l sosu), bazylię
G - kurkumę
Dusimy pod przykryciem kilka minut i dodajemy:
Sł - łyżkę masła i łyżkę gęstej śmietany
Po zdjęciu z ognia sos miksujemy.