Zdrowe przepisy: Gołąbki warzywne
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Gołąbki warzywne

Dziś przepis na gołąbki z duszonymi warzywami - bardzo polecam! Sos pomidorowy z letnich, słodkich pomidorów (nie tych z supermarketu) dodaje gołąbkom głębi smaku.

Nadzienie:
Sł - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone dość drobno: 2 marchewki, 2 pietruszki
O - selera, pora, brokuły, pieprz, łyżeczkę curry, łyżeczkę oregano
Sn - sól, sos sojowy
K - łyżeczkę bazylii
G - 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki kurkumy

dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy:
Sł - łyżkę masła
O - ząbek czosnku
Sn - sos sojowy do smaku
K - sok z cytryny

dusimy jeszcze kilka minut i odstawiamy z ognia.

W tym czasie gotujemy liście kapusty:
G - wrzątek, kurkuma (ok. 1/2 łyżeczki na 1,5 litra wody)
Sł - kminek mielony
O - pieprz
Sn - sól
K - szczypta bazylii

Do tak przyprawionego wrzątku wkładamy liście kapusty i gotujemy je do miękkości (trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały) po czym wyjmujemy delikatnie i wykładamy na płaski talerz.

Na każdym liściu układamy nadzienie warzywne i zawijamy liście. Na talerzu polewamy sosem pomidorowym i posypujemy świeżą bazylią.

Sos pomidorowy:


Sł - na rozgrzanym oleju dusimy pokrojoną drobno cebulę
O - dodajemy pieprz, zmiażdżony czosnek, oregano
Sn - sól
K - obrane ze skórki i pokrojone pomidory (z kilograma pomidorów wychodzi ok. 0,7 l sosu), bazylię
G - kurkumę

Dusimy pod przykryciem kilka minut i dodajemy:
Sł - łyżkę masła i łyżkę gęstej śmietany

Po zdjęciu z ognia sos miksujemy.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi