GORZKA CZEKOLADA
Czekoladę wytwarza się z palonych ziaren kakao, krzewu który rośnie w Ameryce Południowej. Kakao poznaliśmy dzięki wyprawom Kolumba. Początkowo ziarna kakao mielono i zalewano wrzątkiem. Tabliczki czekolady pojawiły się dopiero ok 1910 roku.Czekoladę wyrabia się głównie z tłuszczu kakaowego, tzw. masła kakaowego, mielonych ziaren i cukru. Biała czekolada jest pozbawiona stałych części ziaren, składa się głównie z cukru i masła kakaowego. Stałe części ziaren są podstawowym składnikiem ciemnej czekolady i to dzięki nim ma ona właściwości zdrowotne.
Gorzka czekolada zawiera dużo flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które regulują ciśnienie krwi, zapobiegają powstawaniu skrzeplin w naczyniach, spowalniają utlenianie cholesterolu LDL, dzięki czemu trudniej wnika do ścian tętnic. Zjedzenie ok. 40 g gorzkiej czekolady dziennie może zmniejszyć ryzyko ataku serca o 10 procent. Gorzka czekolada zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę - wpływa korzystnie na jej główną przyczynę, czyli insulinoodporność.
Czekolada gorzka zawiera potas, witaminy A i B1, C, D i E, żelazo.
Jeśli chcemy wyciągnąć dla siebie jak najwięcej korzyści, kupujemy czekoladę zawierającą co najmniej 60 procent kakao. Czekolady warto jest kupować w sklepach, do których często dowozi się towar. Tabliczka powinna mieć nieuszkodzone opakowanie. Jeśli chcemy ją przechować, owijamy w folię aluminiową. Na czekoladzie pojawia się czasem białawy nalot, ale nie trzeba się nim przejmować, bo nie wpływa on na aromat ani konsystencję.
A oto kilka pomysłów na przyrządzenie czekoladowych smakołyków:
Cappucino
- do filiżanki sypiemy 15 g tartej gorzkiej czekolady i zalewamy gorącą kawą.
Po dodaniu spienionego mleka mamy wspaniałe capuccino.
Czekolada z rumem
Gotujemy mleko z gorzką czekoladą (ok. jednej tabliczki na ½ litra mleka), dodajemy kardamon i wanilię, nalewamy do filiżanki i dolewamy odrobinę rumu. Można ułożyć na wierzchu łyżkę bitej śmietany.
Fondue czekoladowe
w rondelku mieszamy szklankę mleka z ¼ szklanki cukru, ¼ szklanki kakao i łyżką esencji waniliowej. Ustawić na małym ogniu i ogrzewać przez 10 minut. Wlać do kociołka do fondue i obłożyć owocami, które będą zanurzane w czekoladzie.
Topienie czekolady - wkładamy czekoladę do żaroodpornej miseczki, przykrywamy talerzykiem i stawiamy na płytce grzejnej ekspresu do kawy. Włączamy i czekamy aż się całkiem roztopi.
Smak i aromat czekolady podnosi ekstrakt z wanilii. Jeśli mamy przepis z czekoladą i wanilią, podwajamy ilość wanilii. Można
jej dodać nawet łyżkę stołową.
Czekolada to wspaniały deser. Jedzony z umiarem nie tuczy i sprzyja dobremu samopoczuciu. Przy okazji można poćwiczyć silną wolę przy ustalaniu ilości zjedzonej czekolady, bo przecież pokusa jest duża!