CIECIORKA ZE ŚMIETANĄ I ZIOŁAMI
Cieciorka to bardzo wdzięczne warzywo strączkowe - smakuje na wiele sposobów. Oto letnia wersja cieciorki:
Paczkę cieciorki moczymy przez noc, odlewamy wodę i gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie (szybciej zmięknie).Sł - na rozgrzanym oleju dusimy 2 duże cebule (najlepiej świeże, cukrowe), dodajemy miękką cieciorkę, łyżeczkę mielonego kminku
O - 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, łyżkę ziaren kolendry, pieprz, curry
Sn - sól, sos sojowy
K - łyżkę przecieru pomidorowego, bazylię
G - kurkumę, tymianek
dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy:
Sł - 2 łyżki masła i 2 łyżki śmietany
Jeśli potrawa zrobi się za łagodna robimy jeszcze jeden obieg dodając - pieprzu, curry, sosu sojowego, soku z cytryny i tymianku.