Salsa meksykańska z chipsami warzywnymi
Oto prosty przepis na letnie popołudnie - czas wykonania kilkanaście minut, a przyjemność zapamiętuje się długo :)Sos salsa:
Sł - pomidor gruntowy, obrany ze skóry i pokrojony w drobną kostkę
O - 3 drobno posiekane papryczki chilli, ¼ posiekanej cebuli
Sn - sól, ½ filiżanki niegazowanej wody mineralnej
K - 6 gałązek świeżej kolendry, sok z cytryny
G - szczypta kurkumy
Składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie kroimy w cienkie plastry warzywa - może być seler, ziemniak, marchewka. Wrzucamy na rozgrzany, głęboki tłuszcz, smażymy aż staną się chrupiące. Po wyjęciu z tłuszczu odsączamy i lekko solimy (solą kamienną).
Czipsy maczamy w salsie.
Smacznego!