Soczewica z warzywami
Oto mój dzisiejszy obiad:) Dobry był więc dzielę się z Wami przepisem:Zieloną soczewicę (ok. 2/3 szklanki) gotujemy w niewielkiej ilości wody z sosem sojowym, bazylią, tymiankiem, olejem i pieprzem.
Osobno dusimy warzywa:
Sł - 2 cebule (najlepiej cukrowe) dusimy na oleju, jak będą szkliste dodajemy pokrojoną cukinię
O - łyżeczkę garam masali, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Sn - sól, sos sojowy
dusimy kilka minut, w tym czasie sparzamy i obieramy ze skóry 4 pomidory i:
K - kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw, łyżeczkę bazylii
G - 1/2 łyżeczki kurkumy
Sł - olej ryżowy, ugotowaną soczewicę
dusimy jeszcze kilka minut i odstawiamy z ognia.
Taka potrawka świetnie smakuje z ziołowymi kluskami (przepis podawałam wcześniej w naszym dziale).