Lody bananowo - karobowe
Lody bananowo-karobowe są bardzo zdrową alternatywą dla tradycyjnych mlecznych lodów, jednak nie zawierają laktozy i kazeiny które są główną przyczyną alergii pokarmowej. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i posiadają "śmietankowy " smak. Zawierają także błonnik, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 oraz minerały: magnez, potas, wapń, cynk, mangan, fosfor oraz witaminy: A, C i witaminy z grupy B.
Sprzęt potrzebny do wykonania lodów :
Blender - do tego przepisu potrzebujesz bardzo mocnego blendera takiego jak Vitamix lub Blendtec.
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 filiżanki mleka migdałowego ( 1 filiżanka = 235 ml)
- 2 zamrożone banany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka stołowa maca
- 2 łyżki stołowe karobu
Wykonanie:
Wlej mleko migdałowe do blendera dodaj maca, cynamon, karob miksuj przez chwilę następnie dodaj banany, dla ozdoby dodaj wiórki kokosowe, jagody goji lub suszone owoce.
Smacznego :)
Autorka: Aga Rosińska - założycielka www.mantrazdrowia.pl