Chilli łazanki żytnie
Chilli łazanki żytnie
Składniki (porcja dla 3 os.):
30 g kiszonej kapusty
8 dorodnych pieczarek lub innych grzybów jadalnych
pół paczki makaronu żytniego (około 200 g)
ćwiartka małej papryczki chilli (ew. kilka szczypt sproszkowanej)
2 małe cebule
świeża natka pietruszki
przyprawy: kminek, pieprz, sól, zioła prowansalskie, majeranek, koperek, sproszkowana słodka
papryka lub inne ulubione
olej
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną pokroić, sparzyć wrzątkiem, zalać wodą około 1 cm ponad poziom kapusty i gotować pod przykryciem do miękkości.
- Po 20 min. gotowania do kapusty dodać kminek i przyprawy.
- W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone cebule.
- Do zarumienionej cebulki wrzucić kawałeczki grzybów, dusić na małym ogniu.
- Po 15 min. grzyby lekko posolić, dodać pokrojoną papryczkę chilli i inne przyprawy wg uznania.
- Zawartość patelni po 15 min. dodać do kapusty, wymieszać i dusić razem co najmniej przez kolejne 15 min.
- W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, połączyć z zawartością garnka, całość poddusić mieszając od czasu do czasu przez około 20 min.
- Świeżą natkę pietruszki poszatkować i dodać do łazanek bezpośrednio przed spożyciem.
Smacznego!