Ciasteczka z mąki żytniej.
Choć małe co nieco z założenia ma rozpieszczać przede wszystkim nasze kubki smakowe, warto zadbać, aby kulinarne przyjemność przynajmniej nie szkodziły, a najlepiej by były zdrowe i odżywcze.
Żyto posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwzakrzepowo, wzmacnia kości, nerki i wątrobę. Składniki mineralne, w które obfituje to między innymi żelazo, potas, fluor, jod, kwas foliowy, wapń i sód.
Żyto oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów tłuszczowych oraz wspomaga odbudowę tkanki mięśniowej. Wyrazisty smak tego zboża doskonale odnajduje się w wypiekach - szczególnie chleba na zakwasie, makaronach czy płatkach.
Z bogactwa dostępnych aktualnie na rynku mąk, możemy wybrać rodzaj, który sprosta naszym potrzebom. Do wypieku ciast i ciasteczek na bazie żyta najlepiej nadaje się mąka żytnia jasna.
Składniki na około 20 ciasteczek:160 g mąki żytniej jasnej
1 łyżeczka bio proszku do pieczenia lub sody
100 g masła lub pół szklanki oleju roślinnego
60 g brązowego cukru lub 5 łyżek miodu
garść słonecznika łuskanego
garść ulubionych orzechów
klika owoców suszonej żurawiny na wierzch
trochę wrzątku w razie problemów z konsystencją
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręcznie lub mikserem do momentu konsystencji umożliwiającej łatwe formowanie ciasta w wybraną przez nas formę (placuszków, kuleczek, serduszek, gwiazdeczek itp.)
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby każde z nich miało dla siebie wystarczającą przestrzeń. Na wierzch układamy żurawinę lub inne suszone owoce (nie dodajemy ich podczas mieszania składników ciasta, ponieważ łatwo mogą się przypalić - szczególnie rodzynki).
Do rozgrzanego wcześniej piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut lub dłużej, do uzyskania złotego koloru ciasteczek. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego i zdrowego :-)
Paulina SzpargałaPaulina@joga-joga.pl
Zobacz też inne przepisy ze zdrowej misy:
Naturalne produkty dostępne w sklepie biopunkt.pl