Chipsy z buraka
Do właściwości leczniczych buraka z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać. Warto jednak pamiętać, iż dzięki zawartym w nich antocyjanom możemy zapobiegać nowotworom, wspierać układ krwionośny i odporność, a także "zatrzymać" młodość na dłużej. Osoby z tendencją do anemii, apatii i wysokiego ciśnienia nie powinny żałować sobie tej mineralnej bomby i regularnie spożywać świeży sok z buraka. To czerwone warzywo przesycone jest m.in. żelazem, magnezem, potasem, wapniem, sodem, cynkiem, fluorem oraz mało popularnym wśród warzyw - cezem i rubidem. Buraki posiadają także sporo kwasu foliowego, niezastąpionego w prawidłowym rozwoju płodu oraz w oczyszczeniu krwi z homocysteiny, wywołującej choroby serca. Dieta bogata w czerwonych przyjaciół pomaga utrzymać cholesterol na optymalnym poziomie i przeciwdziałać zwyrodnieniem naczyń krwionośnych.
Pełni właściwości możemy doświadczać popijając surowy sok z buraków, który przyspiesza produkcję czerwonych krwinek pomagając m.in. wyjść z białaczki. Ponieważ składniki mineralne buraków rozpuszczają się w wodzie, oprócz zup, warto poświęcić czas na ich upieczenie w skórce i obranie bezpośrednio przed jedzeniem. A póki co, dzielimy się jednym ze sposobów na świadomą konsumpcję buraczanej przekąski, w proporcjach dla 2. osób.
Potrzebne będą:
2 średnie buraki,ulubione przyprawy (pieprz czarny i biały, odrobina soli, papryka chilly i bazylia z pewnością dodadzą smaku),
posiekany koperek i natka pietruszki.
Sposób przygotowania
Obierz buraki i pokrój w cienkie plasterki - im cieńsze tym szybciej się upieką i będą bardziej chrupiące. Nagrzej piekarnik do 250° C. Plasterki posyp przyprawami lub jeśli masz ochotę najpierw polej lekko olejem żeby przyprawy lepiej przylegały. Doprawione plasterki rozłóż w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym olejem lub na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 min. po 15 minutach przewróć na drugą stron i zaglądaj co jakiś czas do przekąski coby się nie przypaliła. Po wyjęciu z piekarnika I ostygnięciu, posyp koperkiem i natką pietruszki i zajadaj się do woli!
Smakowitości!
paulina@joga-joga.pl