Kotlety z soczewicy
Kotlety soczewicowe smakują prawie jak zwykłe mielone, dlatego polecam je jak chcemy zaskoczyć tych, co jedzą mięso.
Najpierw robimy masę soczewicową, czyli:Sn - wsypujemy czerwoną soczewicę do zimnej wody (tak, żeby woda ją przykryła), solimy i:
K - bazylia
G- tymianek
Sł - masło
O - czosnek, pieprz, oregano
Sn - sos sojowy, bulion wegetariański
Masa gotuje się dość szybko, uważajcie, żeby się nie przypaliła. Kiedy soczewica się rozgotuje łączymy ja z namoczonymi płatkami owsianymi (najlepiej użyć błyskawicznych) i:
Sn - bulion wegetariańskiK - sok z cytryny
G - kurkuma
Sł - bułka tarta jeśli ciasto jest za rzadkie i się zbyt przykleja do dłoni
Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej z sezamem. Do bułki tartej można też dosypać trochę bulionu wegetariańskiego, wtedy nasze kotlety nabierają charakteru.