Placek z ziemniaków i jabłek z cynamonem
Placek można upiec tradycyjnie w piekarniku lub wysmażyć na dużej patelni. Proporcje podane w przepisie są wystarczające na jeden duży wypiek, przy wersji patelnianej, lepiej jest zmniejszyć ilość ziemniaków i mąki, aby placki były cieńsze (niż na zdjęciu) i mogły szybciej się usmażyć.
Potrzebne:
pół kg ziemniaków,
2 szklanki mąki żytniej lub innej niepszennej,
3 średnie jabłka,
pół saszetki cynamonu,
2 łyżki oliwy,
pół szklanki cukru trzcinowego (nierafinowanego) lub innego niebiałego,
ewentualnie rozdrobnione orzechy włoskie (wg uznania).
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę (ew. rozgnieść widelcem). Dodać mąkę, cukier, oliwę, połowę porcji cynamonu, dokładnie wymieszać i ugnieść do zwartej konsystencji. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na dwie równe części i z każdej uformować okrągły placek. Obrać jabłka i pokroić w drobne kawałki.
Na rozgrzaną patelnię z kapką oliwy połóż jeden z placów, ułóż na nim jabłka posypane cynamonem oraz kawałeczki orzechów włoskich, następnie przykryj drugim plackiem, posklejaj brzegi ciasta i na średnim ogniu podsmażaj. Kiedy spód się zarumieni, za pomocą przykrywki przewróć całość na drugą stronę i kontynuuj do złocistego wysmażenia całości. Jeśli wolisz upiec p - wstaw na ok. 60 min. do rozgrzanego w 200 °C piekarnika. Podawaj z owocowym sosem, gorącą czekoladą lub bez dodatków.
Smakowitości!
<<< sprawdź szeroki wybór pomocy do jogi >>>