Orzechówki jaglane w czekoladzie
Potrzebne będą:
szklanka kaszy jaglanej,tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki kakao,
1 duży, dojrzały banan,
łyżka oleju kokosowego,
2 łyżki cukru trzcinowego (nierafinowanego),
orzechy włoskie, bakalie, otręby,
cynamon.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną i dodaj do niej olej kokosowy - wymieszaj. W niewielkiej ilości wrzątku, rozpuść w małym rondelku 3/4 tabliczki czekolady, dodaj kakao i cukier - wymieszaj. Obierz orzechy, pokrusz je rękoma na mniejsze części i upraż delikatnie na patelni.
Do garnka z kaszą dodaj zawartość rondelka, rozgniecionego banana, cynamon, orzechy, bakalie i inne preferowane dodatki - wymieszaj ręcznie lub drewnianą łyżką.
Pozostałą część czekolady posiekaj na drobne kawałki i dodaj do ostudzonej już masy.
Z masy uformuj batoniki/ ciastka o wybranym przez siebie kształcie i wstaw do lodówki na około 8 godzin - najlepiej na noc. Po wyciągnięciu, udekoruj orzechami lub bakaliami i zajadaj się do woli! :)