Zdrowe przepisy: Pasztet z buraków i zielonych oliwek
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Pasztet z buraków i zielonych oliwek

Składniki:

4 średnie buraki,
zielone oliwki bez pestek - ilość wg uznania,
pęczek natki pietruszki,
pół szklanki zmielonego siemienia lnianego,
szklanka uprażonego sezamu,
2 łyżki suszonych pomidorów,
2 cebule lub 1/3 pora,
2 ząbki czosnku,a
sok z połówki cytryny,
pieprz, sól, papryka ostra i inne przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraki obierz i ugotuj. Po ostygnięciu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj rozdrobiony czosnek i pokrojoną w drobne kawałki, zeszkloną wcześniej na patelni cebulkę lub por. Wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane, uprażony sezam i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj odsączone z zalewy oliwki i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenie foremki - najlepiej tzw. keksówki (proporcje wystarczą na jedną długą lub dwie krótsze).

Piecz w temp. 200 °C przez około 60 min. - doglądając co jakiś czas.

Przechowuj w lodówce. Podawaj wg uznania - z pieczywem, ryżem lub bez dodatków. Pasztecik doskonale współgra ze smakiem kiszonego ogórka. :-)

Smakowitości!

Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl

<< sprawdź wybór pomocy do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi