Sałatki i surówki
Warzywa można łączyć w dowolny sposób. Nie przesadzajmy jednak z surowymi warzywami i owocami! Organizm musi "podgrzać" zimne jedzenie zanim zacznie je trawić. W chłodne dni lepiej zachować energię na podgrzewanie ciała.
SAŁATA Z AVOCADO
Sos:Sł - utarte na grubej tarce avocado, oliwa z oliwek
O - czosnek, pieprz
Sn - sól
K - sok z cytryny
G - kurkuma
Rozdrobnione liście sałaty polać sosem (sos powinien być dość gęsty), wymieszać, lekko schłodzić.
SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW K - ogórki kiszone pokroić w plastry
G - tymianek (sporo)
Sł - trochę oliwki z oliwek
O - drobno pokrojona cebula, pieprz
Sn - sól
K - starte jabłko
G - trochę kurkumy
Sł - majonez
SAŁATKA Z GOTOWANYCH BURACZKÓW
Sł - utarte, gotowane burakiO - drobno pokrojona cebula, pieprz
Sn - sól
K - starte jabłka, sok z cytryny
G - majeranek
Sł - oliwa z oliwek
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Sł - ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
O - uprażona na oleju czarna gorczyca i curry
Sn - sól
K - pokrojone, obrane ze skórki pomidory, jogurt
G - rozmaryn
Sł - trochę majonezu
SAŁATKA GRECKA O - pokrojona kapusta pekińska, czosnek, pieprz, krążki czerwonej cebuli
Sn - sól, oliwki, ser feta
K - ocet winny, obrane ze skórki, pokrojone pomidory
G - tymianek
Sł - oliwa z oliwek
Zamiast kapusty pekińskiej możecie użyć sałaty zwykłej lub lodowej.