Pizza jaglana
Do przygotowania spodu na małą pizzę, potrzebne będą:
2 szklanki kaszy jaglanej,3/4 szklanki drobno zmielonego siemienia lnianego,
szczypta soli himalajskiej.
Składniki do pizzy wg uznania, do proponowanej wersji potrzebne:
2 średnie cebule,3 świeże pomidory lub pół słoika suszonych pomidorów (ew. mieszanka pierwszych z drugimi),
okazały pęczek natki pietruszki,
2 duże ząbki czosnku,
1 duża garść liści szpinaku (jeśli nie lubisz surowego, podsmaż wcześniej na patelni),
pieprz, ostra papryka, i inne przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania
Ugotuj "na twardo" kaszę jaglaną, po przestygnięciu dodaj do niej siemię lniane i szczyptę soli - wymieszaj dokładnie, wyłóż masę na przygotowaną powierzchnię do pieczenia. Uformuj spód w preferowany przez Ciebie kształt i natrzyj go delikatnie zalewą z suszonych pomidorów. uUdekoruj posiekaną: cebulą, natką pietruszki, pomidorami i szpinakiem. Dopraw rozdrobionym czosnkiem i przyprawami. Piecz w piekarniku w temp. 200° C, przez około 30 min., sprawdzając od czasu do czasu, czy spód, aby za mocno się nie przyrumienia.
Smakowitości! :-)Paulina Szpargała