Zielone szparagi w sosie czosnkowo-szpinakowym
Zielone szparagi zawierają mniej części włóknistych od białych i fioletowych. Nie ma potrzeby obierania, wystarczy odciąć końce z obydwu stron i oberwać odstające części pędów. Gotujemy na parze do satysfakcjonującej nas miękkości (najlepiej sprawdzić widelcem po 10 min.). W międzyczasie przygotowujemy sos, do którego potrzebne będą:
4 spore garści szpinaku (świeżego lub mrożonego),2 duże ząbki młodego czosnku,
pół cebuli,
pieprz i inne preferowane przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania
Pokrojony szpinak i cebulę zalewamy niewielką ilością wrzątku na patelni, kiedy dostatecznie zmiękną dodajemy rozdrobionego czosnku i przyprawy. Trzymamy na niewielkim ogniu około 10 min. od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ugotowanymi szparagami.
Smacznego - zdrowego! :)