Chałwa sezamowa
Nasiona tej wszechstronnie prozdrowotnej rośliny, zawierają w sobie m.in. mnóstwo magnezu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia, kwasu foliowego, błonnika, sezamolu, kwasu oleinowego, witaminy B1. Oprócz nich do przygotowania chałwy potrzebujesz:
miód,imbir, cynamon,
według uznania: orzechy, ziarna słonecznika, rodzynki,
moździerz lub innych sprzęt do roztarcia sezamu :)
Jak przygotować? Sezam (w ilości odpowiedniej do planowanych porcji) delikatnie upraż na rozgrzanej patelni. Po ostygnięciu, rozdrobnij nasionka w moździerzu lub rozgnieć np. tłuczkiem (przy ew. zblendowaniu konsystencja sezamu będzie sucha). Rozdrobiony sezam połącz z miodem o "lejącej się " konsystencji (ja na 0,5 kg sezamu dałam 4 duże łyżki miodu), dodaj przyprawy i rozdrobnione bakalie, wymieszaj dokładnie, uformuj masę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Smakowitości! :-)