Zdrowe przepisy: Chałwa sezamowa
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Chałwa sezamowa

Nasiona tej wszechstronnie prozdrowotnej rośliny, zawierają w sobie m.in. mnóstwo magnezu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia, kwasu foliowego, błonnika, sezamolu, kwasu oleinowego, witaminy B1. Oprócz nich do przygotowania chałwy potrzebujesz:

miód,
imbir, cynamon,
według uznania: orzechy, ziarna słonecznika, rodzynki,
moździerz lub innych sprzęt do roztarcia sezamu :)


Jak przygotować?
Sezam (w ilości odpowiedniej do planowanych porcji) delikatnie upraż na rozgrzanej patelni. Po ostygnięciu, rozdrobnij nasionka w moździerzu lub rozgnieć np. tłuczkiem (przy ew. zblendowaniu konsystencja sezamu będzie sucha). Rozdrobiony sezam połącz z miodem o "lejącej się " konsystencji (ja na 0,5 kg sezamu dałam 4 duże łyżki miodu), dodaj przyprawy i rozdrobnione bakalie, wymieszaj dokładnie, uformuj masę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Smakowitości! :-)



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi