Kotleciki selerowe
Kotleciki selerowe są proste i ciekawe w smaku. Dobrze smakują z pszenicą orkiszową i np. sałatą z sosem vinegret.
KOTLECIKI SELEROWE
Oto przepis na 6 kotletów:
O - szklankę płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) zalewamy 1 szklanki wrzątku, po chwili dodajemy startego na grubej tarce selera, 1 łyżeczki pieprzu i troszkę zmielonej kolendry
Sn - łyżeczkę soli
K - łyżeczkę estragonu (może być więcej - estragon jest ważny)
G - 1 łyżeczki kurkumy albo tymianku
Sł - odrobinę kminku
Formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
SOS VINEGRET
Sł - 1 szklanki oliwy
O - rozgnieciony ząbek czosnku, szczypta pieprzu
Sn - 1 łyżeczki soli
K - 1 łyżeczki bazylii, trochę soku z cytryny
G - szczypta tymianku
Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby się "przegryzł". Polewamy nim sałatę tuż przed podaniem.