Zupa wiosenna
Zupę wiosenną można ugotowac tylko wiosną, kiedy pojawia się młoda włoszczyzna i młode ziemniaki. Smak pierwszej w sezonie zupy wiosennej nie da się niczym zastąpic ani powtórzyc. Aż do następnej wiosny.
G - wrzątek, kurkumaSł - pokrojona młoda marchewka i pietruszka razem z nacią
O - por i seler razem z liścmi, rozdrobniony młody kalafior, pieprz, 1 szklanki kaszy jęczmiennej
Sn - sól
K - garśc świeżego koperku pogotowac chwilę i dodawac dalej:
G - szczyptę rozmarynu
Sł - pokrojone młode ziemniaki, oliwę z oliwek ewentualnie masło
O - pieprz
Sn - sos sojowy
K - sok z cytryny (ok. łyżeczki)
G - tymianek
Sł - doprawic śmietaną
Na talerzu zupę posypac świeżym koperkiem i natką.