Naleśniki z cukinią
Dobrze jest wykorzystać bogactwo lata. Jednym z jego skarbów jest cukinia, która świetnie reguluje równowagę kwasowo-zasadową i doskonale nawilża skórę. A przy tym jest smaczna i łatwa w przyrządzaniu.
Metod jej przyrządzania jest wiele. Oto jedna z nich - cukinia jako nadzienie do naleśników:
Farsz:Sł - podduszamy lekko cebulę i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię
O - wrzucamy ziarna kolendry, pieprz
Sł - sól
K - pokrojonego w kostkę pomidora, bazylię
G - szczyptę rozmarynu
Dusimy pod przykryciem kilka minut i gotowe.
Ciasto na naleśniki:
K - 2 szklanki mąkiG - szczypta kurkumy
Sł - mleko i łyżeczka miodu
O - imbir, odrobina gałki muszkatołowej
Sł - szczypta soli Smażymy naleśniki, układamy na nich farsz. Na wierzch kładziemy plastry pomidorów i żółtego sera. Posypujemy ziarnami słonecznika i zapiekamy krótko w piekarniku.
Smacznego!