Kwiaty czarnego bzu w cieście
Kwiaty czarnego bzu są niezwykle aromatyczne a po upieczeniu ich smak nie odbiega od aromatu. Warto wykorzystać krótką chwilę kwitnienia i upiec sobie kwiaty - to oryginalne, smaczne i zdrowe danie (czarny bez to naturalne źródło rutyny).
Zrywamy baldachy kwiatów czarnego bzu pozostawiając krótki ogonek - to po to, żeby było łatwiej maczać w cieście i smażyć.
CIASTO:
K - mąka pszennaG - odrobina kurkumy
Sł - jajko (ubite wcześniej trzepaczką na piankę), mleko do rozrobienia ciasta
O - kardamon
Sn - odrobina soli
Ciasto ma być lekkie, o konsystencji śmietany, wtedy kwiaty będą bardziej wyczuwalne i placuszki nie zgubią aromatu.
Kwiatowe baldachy maczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto.