Zapiekanka warzywna
Główną zaletą zapiekanek warzywnych jest to, że właściwie same się robią. Warzywa dobieramy według gustu, dorzucamy aromatu przypraw, wkładamy do piekarnika i wyjmujemy już gotowe.
Oto moja propozycja na dziś:Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone warzywa:
bakłażan, cukinia (ze skórką), por, pieczarki, świeże pomidory i doprawiamy:
O - pierzem, garam masalą, ziarnami kolendry
Sł - solą i sosem sojowym
K - octem balsamicznym
G - kurkumą i tymiankiem
Sł - całość skrapiamy oliwą z oliwek albo olejem ryżowym
i wstawiamy na godzinę do piekarnika.
Zapiekankę po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem miso - do 3 łyżek letniej, przegotowanej wody dodajemy łyżkę miso i rozprowadzamy na gładką masę.
Zapiekanka świetnie smakuje z sałatą z sosem winegret i brązowym ryżem.