Zdrowe składniki: Fenkuł
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Fenkuł

FENKUŁ - roślina z rodziny selerowatych, kształtem bardzo przypomina seler (jest gładszy) a jego zieloną natkę można porównać do kopru - stąd nazwa koper włoski. Fenkuł był znany już w starożytności, głównie w rejonach śródziemnomorskich. W Europie rozpowszechnili go benedyktyni, którzy zaczęli go uprawiać w XVI wieku. W Polsce uprawia się go w rejonach południowych, ponieważ jest dość delikatny w uprawie.

Fenkuł jest piękny i smaczny, surowy pachnie dość intensywnie anyżem, ale podczas gotowania i pieczenia zapach się ulatnia.

Warzywo to jest cennym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Jedna sztuka to 93 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 49 % potasu, 49 % witaminy B1, 23 % kwasu foliowego i 33 % błonnika.

Fenkuł dobrze wpływa na trawienie, pobudza pracę żołądka i jelit. Zawiera silny przeciwutleniacz - kwercetynę, który hamuje objawy alergii, działa przeciwzapalnie, niszczy wolne rodniki a nawet chroni przed nowotworami.

Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, grillować i gotować. Liście fenkułu używane są jako aromatyczna przyprawa, bulwy dodaje się do sałatek, nadziewa farszami, gotuje, dusi, zapieka, a nasiona służą do przyprawiania ryb.

Olejek eteryczny z fenkułu (kopru włoskiego) działa odtruwająco, odprężająco i przeciwskurczowo. Jest pomocny przy zatruciach alkoholem i nikotyną.
Wartość energetyczna - 50 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi