Kukurydza
KUKURYDZA - roślina pochodząca z Ameryki Południowej - Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Uprawiana tam jeszcze przed przybyciem Kolumba. Konkwistadorzy przewieźli ją najpierw do Hiszpanii, skąd szybko rozprzestrzeniła się na całym świecie. W Polsce pojawiła się na początku XVIII wieku.
Obecnie kukurydza jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Większość jej zbiorów przeznacza się na paszę dla zwierząt. Ludzie spożywają ja po ugotowaniu lub w postaci mąki lub kaszy.
Kukurydza zawiera wiele cennych składników mineralnych - mangan, potas, magnez, żelazo i duże ilości fosforu. Dostarcza również witamin z grupy B oraz niewielka ilość witaminy C. Kukurydza cukrowa jest zalecana w diecie bezglutenowej.
Zawiera substancje chemiczne zapobiegające powstawaniu nowotworów, obniża ryzyko chorób serca, próchnicy i niektórych rodzajów raka, olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu we krwi.Wartość energetyczna - 110 kcal w 100 gramach.