Zdrowe składniki: Kukurydza
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Kukurydza

KUKURYDZA - roślina pochodząca z Ameryki Południowej - Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Uprawiana tam jeszcze przed przybyciem Kolumba. Konkwistadorzy przewieźli ją najpierw do Hiszpanii, skąd szybko rozprzestrzeniła się na całym świecie. W Polsce pojawiła się na początku XVIII wieku.

Obecnie kukurydza jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Większość jej zbiorów przeznacza się na paszę dla zwierząt. Ludzie spożywają ja po ugotowaniu lub w postaci mąki lub kaszy.

Kukurydza zawiera wiele cennych składników mineralnych - mangan, potas, magnez, żelazo i duże ilości fosforu. Dostarcza również witamin z grupy B oraz niewielka ilość witaminy C. Kukurydza cukrowa jest zalecana w diecie bezglutenowej.

Zawiera substancje chemiczne zapobiegające powstawaniu nowotworów, obniża ryzyko chorób serca, próchnicy i niektórych rodzajów raka, olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu we krwi.
Wartość energetyczna - 110 kcal w 100 gramach.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi