Jabłka
Jabłka i świeży sok jabłkowy doskonale wpływają na stan skóry - ujędrniają ją, wygładzają i poprawiają cerę. Sok z jabłek stosowany zewnętrznie ma takie samo działanie, a oprócz tego reguluje kwasowość skóry, zapobiega stanom zapalnym i egzemie.

Oprócz wartości odżywczych mają jabłka również wartości lecznicze. Poleca się je jako środek ogólnie wzmacniający i regulujący trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, głównie w postaci związków pektynowych, wykazują one działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w jelicie grubym. Poleca się jedzenie jabłek świeżych na czczo - są wtedy najlepiej wchłanialne. Jabłka pieczone i suszone pomagają w chronicznych zaparciach i przy nieżytach jelita grubego.
Pektyna obniża stężenie cholesterolu, jabłka powinny być stałym składnikiem diet w miażdżycy, nadciśnieniu i otyłości. Dieta jabłkowa doskonale odświeża organizm i oczyszcza krew.
Jabłka i świeży sok jabłkowy doskonale wpływają na stan skóry - ujędrniają ją, wygładzają i poprawiają cerę. Sok z jabłek stosowany zewnętrznie ma takie samo działanie, a oprócz tego reguluje kwasowość skóry, zapobiega stanom zapalnym i egzemie.
Świetnym specyfikiem jest również ocet jabłkowy - ma działanie antyspetyczne i zakwaszające. Poleca się go do przemywań przy chorobach skórnych. Wywar ze skrzypu, mydlnicy i pokrzywy połączony z octem jabłkowym to świetna płukanka do włosów.