Ziemniak
ZIEMNIAK - pochodzi z Ameryki Środkowej, skąd przywędrował do Europy w połowie XVI wieku dzięki hiszpańskim konkwistadorom. Tuż po sprowadzeniu uprawiano go jako egzotyczną roślinę ozdobną w ogrodach królewskich i magnackich. Największe zasługi w rozpowszechnieniu ziemniaka miał Francuz Antoine Parmentier, który odkrył i propagował możliwości zastosowania ziemniaka w kuchni.
Do Polski sprowadził go Jan III Sobieski, jako prezent dla królowej Marysieńki (wtedy traktował go jako ciekawostkę cesarskich ogrodów). Pierwsze próby zastosowania go w kuchni nie wzbudziły entuzjazmu, ale na początku XIX wieku uratował część ludności od śmierci głodowej.
Ziemniak zawiera m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, siarkę, karoten, witaminy: K, B1, B2, B3, B5, B6, H, C, oraz cukry: fruktozę, sacharozę, skrobię.
Ziemniaki zawierają lekkostrawną skrobię i wartościowe białko roślinne. Są też dobrym źródłem witaminy C (żeby zachować jak najwięcej witaminy C zalewamy je do gotowania wrzącą wodą).Zawierają dużo potasu. Najwięcej składników odżywczych jest tuż pod skórą, dlatego najlepiej jest je gotować w łupinkach. W środku bulwy znajduje się więcej skrobi.
Wbrew panującej opinii ziemniaki nie są wysokokaloryczne (80 kcal na 100 gram).
Wg Pięciu Przemian ziemniak należy do żywiołu Ziemi (smak słodki) wspiera pracę śledziony, żołądka i trzustki, reguluje pracę nerek.
Wbrew panującej opinii ziemniaki nie są wysokokaloryczne - 80 kcal na 100 gram.