Zdrowe składniki: Ananas
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Ananas

ANANAS - uprawiany w Ameryce długo przed przybyciem Kolumba.

W dzisiejszych czasach uprawia się go w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach, Filipinach. Nazwa pochodzi od indyjskiego słowa "nana" - co znaczy zapach. Ananas zawiera bromelinę - enzym ułatwiający trawienie (szczególnie białka). Dzięki temu jest używany jako skuteczny środek w dietach odchudzających. Bromelina podnosi również odporność organizmu na infekcje. Jeśli chcemy korzystać z błogosławieństw bromeliny należy jeść ananasa na surowo.

Owoce są bardzo bogate w cukry, mogą ich zawierać do 14 %. Poza tym ma dużo witaminy C (do 40 mg%), kwasów organicznych, miedzi i potasu.

Ważnym składnikiem ananasa jest mangan - biopierwiastek, który odgrywa ważną rolę w procesie prawidłowego rozwoju komórek i właściwego działania witaminy B1. Mangan razem z miedzią i żelazem jest niezbędny do prawidłowego procesu wytwarzania krwi. Zapobiega również rozwojowi osteoporozy.

Wg Pięciu Przemian ananas należy do elementu Ziemi (smak słodki) - wzmacnia pracę śledziony, trzustki i żołądka. Świetnie działa na jakość skóry.

Wartość energetyczna 54 kcal na 100 gram.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi