Ananas
ANANAS - uprawiany w Ameryce długo przed przybyciem Kolumba.
W dzisiejszych czasach uprawia się go w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach, Filipinach. Nazwa pochodzi od indyjskiego słowa "nana" - co znaczy zapach. Ananas zawiera bromelinę - enzym ułatwiający trawienie (szczególnie białka). Dzięki temu jest używany jako skuteczny środek w dietach odchudzających. Bromelina podnosi również odporność organizmu na infekcje. Jeśli chcemy korzystać z błogosławieństw bromeliny należy jeść ananasa na surowo.
Owoce są bardzo bogate w cukry, mogą ich zawierać do 14 %. Poza tym ma dużo witaminy C (do 40 mg%), kwasów organicznych, miedzi i potasu.
Ważnym składnikiem ananasa jest mangan - biopierwiastek, który odgrywa ważną rolę w procesie prawidłowego rozwoju komórek i właściwego działania witaminy B1. Mangan razem z miedzią i żelazem jest niezbędny do prawidłowego procesu wytwarzania krwi. Zapobiega również rozwojowi osteoporozy.
Wg Pięciu Przemian ananas należy do elementu Ziemi (smak słodki) - wzmacnia pracę śledziony, trzustki i żołądka. Świetnie działa na jakość skóry.
Wartość energetyczna 54 kcal na 100 gram.