Zdrowe składniki: Żurawina błotna
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Żurawina błotna

ŻURAWINA BŁOTNA - w dawnych czasach była pospolitą rośliną występującą na torfowiskach i w lasach bagiennych Europy północnej i wschodniej, Syberii, Kanadzie i Stanów Zjednoczonych. W tej chwili w Europie występuje coraz rzadziej, ponieważ mamy coraz mniej bagien i torfowisk. W Polsce rośnie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej i na Pomorzu Zachodnim.

Owoce żurawiny są smaczne i odżywcze. Występują w nich witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową zdolność przechowywania owoców.
Żurawina działa wzmacniająco, ułatwia trawienie, wpływa korzystnie na pracę jelit, pobudza do działania trzustkę - dobrze działa na chorych na cukrzycę. Owoce żurawiny obniżają ciśnienie.
Żurawina ma silne działanie antybakteryjne. Wspomaga leczenie dróg moczowych. Regularne picie soku z żurawiny podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu we krwi. Żurawina jest również naturalnym antyutleniaczem.
Sok z żurawiny jest również kosmetykiem - nawilża skórę, reguluje pH skóry, działa liftingująco i spowalnia proces starzenia się skóry (ma właściwości antyoksydacyjne).
Wartość energetyczna 33 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi