Żurawina błotna
ŻURAWINA BŁOTNA - w dawnych czasach była pospolitą rośliną występującą na torfowiskach i w lasach bagiennych Europy północnej i wschodniej, Syberii, Kanadzie i Stanów Zjednoczonych. W tej chwili w Europie występuje coraz rzadziej, ponieważ mamy coraz mniej bagien i torfowisk. W Polsce rośnie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej i na Pomorzu Zachodnim.
Owoce żurawiny są smaczne i odżywcze. Występują w nich witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową zdolność przechowywania owoców.Żurawina działa wzmacniająco, ułatwia trawienie, wpływa korzystnie na pracę jelit, pobudza do działania trzustkę - dobrze działa na chorych na cukrzycę. Owoce żurawiny obniżają ciśnienie.
Żurawina ma silne działanie antybakteryjne. Wspomaga leczenie dróg moczowych. Regularne picie soku z żurawiny podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu we krwi. Żurawina jest również naturalnym antyutleniaczem.
Sok z żurawiny jest również kosmetykiem - nawilża skórę, reguluje pH skóry, działa liftingująco i spowalnia proces starzenia się skóry (ma właściwości antyoksydacyjne).
Wartość energetyczna 33 kcal na 100 gram.