Zdrowe składniki: Pomidor
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Pomidor

POMIDOR - pochodzi ze środkowej lub południowej Ameryki. Do Europy został przywieziony w XVI w., ale dopiero pod koniec XVIII wieku zaliczono go do roślin uprawnych. Początkowo uważano go za roślinę trującą i uprawiano tylko dla ozdoby (jeszcze w XIX wieku).

W tej chwili jest to jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Po włosku nazywa się "pomidori" co znaczy "złote jabłka". Francuzi nazwali pomidora "jabłkiem miłości", ponieważ jest afrodyzjakiem.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też wiele kwasów organicznych - cytrynowego i jabłkowego oraz kwas foliowy i nikotynowy. Zawierają pektyny (błonnik), który obniża zawartość cholesterolu we krwi. Duża zawartość kwasów powoduje, że pomidory są stosowane w kosmetyce.
Pomidor zawiera również likopen. Odkrycie działania likopenu znacznie zwiększyło popularność tych warzyw. Otóż - likopen należy do naturalnych pigmentów (to on nadaje tak piękny kolor pomidorom). Jest on jednym z najlepszych antyutleniaczy, dzięki czemu chroni nas przed wieloma chorobami, szczególnie ceni się jego działanie antyrakowe. Pomaga również skórze neutralizować szkodliwe promieniowanie.
Wartość energetyczna 15 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi