Ogórek
OGÓREK - jest to jedna z najstarszych roślin warzywnych, znana od 5 tysięcy lat. Pochodzi z Indii. Znano go i uprawiano już w starożytnym Egipcie skąd rozprzestrzenił się na kraje basenu Morza Śródziemnomorskiego. W Polsce hodowany od XVI wieku.
Chociaż wartość odżywcza ogórka jest niewielka, to niezwykle cenną jego właściwością jest zawartość wielu związków o charakterze zasadowym. Dzięki temu ogórek bardzo korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm. Pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu i przyspiesza wydalanie kwasu moczowego.Ogórki zawierają 92 % wody, oprócz tego witaminy A, B i C oraz związki mineralne - głównie wapń, fosfor, magnez i żelazo.
Sok i miazga z ogórka ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Działają ściągająco, wybielająco i nawilżająco - przede wszystkim dzięki zawartości krzemu i sodu.
Wartość energetyczna 20 kcal na 100 gram.