Kuzu
Kuzu to roślina (Pueraria Thungbergii) rosnąca głównie w Azji. Proszek kuzu pozyskuje się z korzenia tej rośliny poprzez niezmieniony od wieków proces trwający 90 dni. Rezultatem jest najwyższej jakości środek zagęszczający o delikatnej konsystencji.Kuzu to bezzapachowa i pozbawiona smaku skrobia, która jest doskonałą alternatywą dla żelatyny czy skrobi ziemniaczanej. Skrobia w kuzu jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu. Od tysięcy lat korzeń kuzu jest powszechnie stosowany w kulturze wschodniej jako pokarm dostarczający energii i lekarstwo. W Chinach stosuje się kuzu przy grypie, gorączce, biegunce, nudnościach, bólach głowy, cukrzycy, alergii, nadciśnieniu, przeziębieniach i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
Kuzu służy do zagęszczania zup, słodkich i aromatycznych sosów, przygotowywania polew, puddingów i nadzienia do ciast.Niezwykłą właściwością Kuzu jest jego skuteczność w zwalczaniu nałogów - badania naukowe stwierdziły, że systematyczne dodawanie go do potraw skutecznie chroni przed uzależnieniem od alkoholu i nikotyny.