Marakuja
MARAKUJA (passiflora edulis Sims)- inaczej męczennica jadalna. Nazwa pochodzi od wyglądu rośliny, która podobno przypomina narzędzia męki Chrystusa. Z łaciny passio to cierpienie a flos - kwiat.
Męczennica to krzewiaste pnącze dochodzące do długości 80 metrów. Ma wyjątkowo piękne kwiaty.
Pochodzi ze środkowej i poludniowej Ameryki. Najlepiej rośnie na wysoko położonych terenach o klimacie tropikalnym w Brazylii, Peru, Kolumbii i Ekwadorze.
Owoc dochodzi do wielkości kurzego jajka, ma intensywny i orzeźwiający smak. Miąższ jest miękki i galaretowaty z dużą ilością jadalnych nasion.Zawiera dużo karotenów, niacynę, kwas cytrynowy, witaminę C (do 23 mg/100 gram), wapń i żelazo.
Owoc marakui spożywa się na surowo lub jako dodatek do słodkich sosów i napojów. Jest świetny do drinków.
Wartość energetyczna 34 kcal na 100 gram.