Zdrowe składniki: Marakuja
Kalendarium Wydarzeń

czerwiec
2025

ponwtośroczwpiąsobnie
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Marakuja

MARAKUJA (passiflora edulis Sims)- inaczej męczennica jadalna. Nazwa pochodzi od wyglądu rośliny, która podobno przypomina narzędzia męki Chrystusa. Z łaciny passio to cierpienie a flos - kwiat.

Męczennica to krzewiaste pnącze dochodzące do długości 80 metrów. Ma wyjątkowo piękne kwiaty.

Pochodzi ze środkowej i poludniowej Ameryki. Najlepiej rośnie na wysoko położonych terenach o klimacie tropikalnym w Brazylii, Peru, Kolumbii i Ekwadorze.

Owoc dochodzi do wielkości kurzego jajka, ma intensywny i orzeźwiający smak. Miąższ jest miękki i galaretowaty z dużą ilością jadalnych nasion.
Zawiera dużo karotenów, niacynę, kwas cytrynowy, witaminę C (do 23 mg/100 gram), wapń i żelazo.

Owoc marakui spożywa się na surowo lub jako dodatek do słodkich sosów i napojów. Jest świetny do drinków.

Wartość energetyczna 34 kcal na 100 gram.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi

Wykorzystujemy pliki Cookies | Jak używamy Cookies | Jak wyłączyć Cookies?   ROZUMIEM

Wykorzystujemy pliki Cookies | Jak ich używamy?   OK