Mango
MANGO - owoc dużego, wiecznie zielonego drzewa. Rośnie w Indiach, gdzie jest nazywane owocem bogów. Jego uprawa sięga 4000 lat. Mango stanowi połowę produkcji owoców w tym kraju - około 7 mln ton. Uprawia się je także w Pakistanie, Afryce, Tajlandii i Ameryce.
Niektóre owoce mango przekraczają wagę 1 kilograma, najlepsze są jednak ważące nie więcej niż pół kilo. Skórka mango jest również jadalna. W Indiach z młodych liści drzewa mango sporządza się sałatki.
Owoc mango jest bardzo smaczny, ma słodki smak i niepowtarzalny aromat. Pokrojony miąższ jest używany do sałatek owocowych, lodów, przystawek.
Mango jest bogate w cukier, białko, sole mineralne, witaminy (z przewagą A i C). Ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce - olejek z mango jest cennym składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Aktywne substancje zawarte w ekstrakcie z mango świetnie działają na skórę i włosy - nawilżają i witalizują. Zawartość witamin C i E powoduje nawilżenie warstw rogowych naskórka, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.
Wg medycyny chińskiej mango należy do żywiołu Ziemi - wspiera pracę trzustki, żołądka i śledziony.
Wartość energetyczna - 73 kcal na 100 gram.