Malina
MALINA - należy do roślin występujących jeszcze w neolicie. Była pokarmem człowieka pierwotnego. Znana w starożytności i opisana przez Dioskorydesa, który w lecznictwie używał wyłącznie liści.W średniowieczu wprowadzono malinę do uprawy w przyklasztornych ogrodach, w XVI wieku zaczęto sporządzać syrop malinowy.
Owoce maliny zawierają fruktozę, glukozę i sacharozę, kwasy organiczne - jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, pektyny, sole mineralne - żelazo, potas i dużo cynku. Witamy B1, B2, B6, C i PP oraz prowitaminę A.
Owoce maliny działają napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. W warunkach domowych stosuje się najczęściej syrop z malin albo napar z suszonych owoców. Jest to doskonały środek na przeziębienie.Odwar z liści malin stosuje się przy biegunkach, bólu żołądka i na poprawę trawienia. Malina to doskonały owoc znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Świetna na surowo, w postaci soków, konfitur, dżemów, kompotów i win.
Suche owoce dodają smaku każdej herbacie.