Zdrowe składniki: Malina
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Malina

MALINA - należy do roślin występujących jeszcze w neolicie. Była pokarmem człowieka pierwotnego. Znana w starożytności i opisana przez Dioskorydesa, który w lecznictwie używał wyłącznie liści.

W średniowieczu wprowadzono malinę do uprawy w przyklasztornych ogrodach, w XVI wieku zaczęto sporządzać syrop malinowy.

Owoce maliny zawierają fruktozę, glukozę i sacharozę, kwasy organiczne - jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, pektyny, sole mineralne - żelazo, potas i dużo cynku. Witamy B1, B2, B6, C i PP oraz prowitaminę A.

Owoce maliny działają napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. W warunkach domowych stosuje się najczęściej syrop z malin albo napar z suszonych owoców. Jest to doskonały środek na przeziębienie.
Odwar z liści malin stosuje się przy biegunkach, bólu żołądka i na poprawę trawienia. Malina to doskonały owoc znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Świetna na surowo, w postaci soków, konfitur, dżemów, kompotów i win.
Suche owoce dodają smaku każdej herbacie.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi