Zdrowe składniki: Ogórecznik
Kalendarium Wydarzeń

czerwiec
2025

ponwtośroczwpiąsobnie
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Ogórecznik

OGÓRECZNIK - roślina przyprawowa i lecznicza znana już w starożytności. Rzymianie podawali swoim wojownikom ogórecznika dla dodania im odwagi i męstwa w boju. Oprócz tego używano go dla pozbycia się smutku i melancholii. Do Anglii dotarł z legionami rzymskimi, a do innych krajów Europy w czasie wojen krzyżowych.

Ziele ogórecznika zawiera dużo witaminy C oraz sole mineralne, głównie mangan, potas, żelazo, cynk. Ma działanie regulujące przemianę materii, przeciwzapalne, moczopędne, bakteriobójcze i uspokajające.

Ogórecznik ma smak ogórka, dodany do sałatek witaminowych nadaje im ogórkowy smak. Taka sałatka ma właściwości lecznicze zbliżone do działania naparu z ziela. Ogórecznika dodaje się do barszczu ukraińskiego i chłodnika, do sosów, pieczonej dyni, kabaczków. Można go również przyrządzać podobnie jak szpinak albo zapiekać w cieście.

Ogórecznik ma piękne kwiaty, które są również jadalne.

Ogórecznik jest rośliną jednoroczną, można go łatwo wyhodować z nasion.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi

Wykorzystujemy pliki Cookies | Jak używamy Cookies | Jak wyłączyć Cookies?   ROZUMIEM

Wykorzystujemy pliki Cookies | Jak ich używamy?   OK