Ogórecznik
OGÓRECZNIK - roślina przyprawowa i lecznicza znana już w starożytności. Rzymianie podawali swoim wojownikom ogórecznika dla dodania im odwagi i męstwa w boju. Oprócz tego używano go dla pozbycia się smutku i melancholii. Do Anglii dotarł z legionami rzymskimi, a do innych krajów Europy w czasie wojen krzyżowych.
Ziele ogórecznika zawiera dużo witaminy C oraz sole mineralne, głównie mangan, potas, żelazo, cynk. Ma działanie regulujące przemianę materii, przeciwzapalne, moczopędne, bakteriobójcze i uspokajające.
Ogórecznik ma smak ogórka, dodany do sałatek witaminowych nadaje im ogórkowy smak. Taka sałatka ma właściwości lecznicze zbliżone do działania naparu z ziela. Ogórecznika dodaje się do barszczu ukraińskiego i chłodnika, do sosów, pieczonej dyni, kabaczków. Można go również przyrządzać podobnie jak szpinak albo zapiekać w cieście.
Ogórecznik ma piękne kwiaty, które są również jadalne.
Ogórecznik jest rośliną jednoroczną, można go łatwo wyhodować z nasion.