Zdrowe składniki: Majeranek
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Majeranek

MAJERANEK - znany już w starożytności - stosowano go wtedy jako przyprawę i roślinę leczniczą. Od IX wieku znano już majeranek w Europie środkowej - rozpowszechnili go benedyktyni. Obecnie majeranek uprawiany jest prawie we wszystkich krajach świata.

Ziele majeranku zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, glikozydy, kwasy organiczne, sole mineralne, pektyny i gorycze. W młodych pędach znajduje się też rutyna, kwas askorbinowy i karoten.

Majeranek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wiatropędne, przeciwfermentacyjne. Pobudza soki trawienne, wspomaga trawienie ciężkostrawnych posiłków. Doskonale smakuje w żurku, zupie grochowej, fasolowej, czerwonym barszczu.

Według medycyny chińskiej majeranek należy do przemiany Ognia - smaku gorzkiego. W ziołolecznictwie stanowi środek pomagający przy trawieniu i niedomaganiach wątroby i śledziony.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi