Dziki bez czarny
DZIKI BEZ CZARNY - jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Stosowany już w epoce kamiennej, ceniony w starożytności, plemiona słowiańskie uważały go za święte drzewo. W dzisiejszych czasach jest to pospolita roślina występująca w całej Europie i środkowo-zachodniej Azji.
Jest typową rośliną ruderalną - uwielbia rumowiska i zapomniane zakamarki.Wartości odżywcze i lecznicze mają zarówno kwiaty czarnego bzu jak i owoce, pączki, liście, a nawet kora i nasiona.
Kwiaty dzikiego bzu zawierają liczne związki mineralne - wapń, sód, potas, żelazo, olejki eteryczne, kwasy organiczne, flawonoidy. Owoce zawierają głównie witaminy - A, B, B1, B2 i C oraz witaminę J, pektyny, garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne, żywice i woski oraz wiele kwasów organicznych - jabłkowego, octowego, winowego. Są również bogate w enzymy i związki o charakterze hormonów płciowych.
Czarny bez posiada właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Ma właściwości czyszczące krew i obniżające ciśnienie. Działa przeczyszczająco, moczopędnie i przeciwreumatycznie. Suszonych kwiatów używa się przy przeziębieniach, początkach zapalenia płuc, katarze, zaflegmieniu.
Czarnego bzu w kuchni używa się od niepamiętnych czasów. Sporządza się z niego soki, konfitury, marmolady, musy, kisiele, syropy i wina.Ciekawym daniem są placuszki z kwiatów czarnego bzu smażonych w cieście naleśnikowym - taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale leczy katary i "wypędza" zimno z organizmu.
Syrop ze świeżych kwiatów jest świetnym dodatkiem do napojów i niezwykle bogatym źródłem rutyny.