Zdrowe składniki: Oliwa z oliwek
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek - otrzymuje się ją z owoców oliwki, wiecznie zielonego drzewa, które rośnie w krajach południowej Europy, Afryki, Ameryki i Australii. Oliwa otrzymywana jest przez tłoczenie na zimno lub przez ekstrakcję. Największe zalety ma oliwa z pierwszego tłoczenia, tzw. oliwa dziewicza.

Oliwa z oliwek zawiera kwasy jednonienasycone a wśród nich kwas oleinowy. Kwasów wielonienasyconych jest w niej znacznie mniej niż w oleju sojowym lub słonecznikowym. Badania naukowe dowiodły, że spożywanie oliwy z oliwek jako głównego tłuszczu skutecznie przeciwdziała miażdżycy i obniża poziom cholesterolu we krwi. Oliwa działa również żółciopędnie.

Niska zawartość kwasów wielonienasyconych powoduje, że oliwa jest bezpiecznym tłuszczem do smażenia i duszenia potraw.

Oliwa z oliwek jest szeroko stosowana w produkcji kosmetyków. Jest bazą tłustych kosmetyków - kremów, emulsji, okładów. Stanowi częsty składnik maseczek wygładzających cerę. Szczególnie dobrze na cerę działa ciepła oliwa, takie okłady poleca się na suchą, skłonną do podrażnień skórę.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi