Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek - otrzymuje się ją z owoców oliwki, wiecznie zielonego drzewa, które rośnie w krajach południowej Europy, Afryki, Ameryki i Australii. Oliwa otrzymywana jest przez tłoczenie na zimno lub przez ekstrakcję. Największe zalety ma oliwa z pierwszego tłoczenia, tzw. oliwa dziewicza.
Oliwa z oliwek zawiera kwasy jednonienasycone a wśród nich kwas oleinowy. Kwasów wielonienasyconych jest w niej znacznie mniej niż w oleju sojowym lub słonecznikowym. Badania naukowe dowiodły, że spożywanie oliwy z oliwek jako głównego tłuszczu skutecznie przeciwdziała miażdżycy i obniża poziom cholesterolu we krwi. Oliwa działa również żółciopędnie.
Niska zawartość kwasów wielonienasyconych powoduje, że oliwa jest bezpiecznym tłuszczem do smażenia i duszenia potraw.
Oliwa z oliwek jest szeroko stosowana w produkcji kosmetyków. Jest bazą tłustych kosmetyków - kremów, emulsji, okładów. Stanowi częsty składnik maseczek wygładzających cerę. Szczególnie dobrze na cerę działa ciepła oliwa, takie okłady poleca się na suchą, skłonną do podrażnień skórę.