Miód
Miód jest wytwarzany przez pszczoły z uzbieranego przez nie nektaru kwiatowego. Pszczoły przerabiają nektar za pomocą swoistych enzymów i odkładają go do plastrów, w których dojrzewa. Gatunek miodu zależy od rodzaju kwiatów, z których pszczoły zebrały nektar. Najpopularniejsze są miody lipowe, rzepakowe, gryczane. Miód spadziowy jest produkowany przez pszczoły z wydzieliny mszyc żerujących i pobierających soki z drzew liściastych i iglastych.
Głównym składnikiem miodu są cukry - fruktoza, glukoza, niewielkie ilości sacharozy, maltozy i melezytozy, która jest cukrem charakterystycznym dla miodu właśnie. Glukoza i fruktoza są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm.Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych - wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60 procentach i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny.
Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne.
Lecznicze właściwości miodu znano już w starożytności. Atleci rzymscy przed walkami wypijali duże porcje miodu. Kleopatra, królowa Egiptu, zwykła kąpać się w mleku oślic zmieszanym z miodem a sława jej piękności dotrwała do czasów dzisiejszych.
Miód ma działanie wzmacniające, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwalergiczne i przeciwbakteryjne.Jest również szeroko stosowany w produkcji kosmetyków, ponieważ nawilża i regeneruje skórę a także wzmacnia i pielęgnuje włosy.