Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika - zawierają olej o wysokiej wartości żywieniowej. Oprócz tego zawierają dużo białka i błonnika pokarmowego.
Ziarna słonecznika są również znakomitym źródłem witaminy A i E oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, pantotenowego i nikotynowego. Spośród soli mineralnych zawierają dużą ilość potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.Szczególnie cennym produktem wzbogacającym dietę w witaminy i sole mineralne są skiełkowane nasiona słonecznika. Kiełki pojawiają się dość szybko, już po dwóch dniach. Mają one więcej witaminy niż suche ziarno, szczególnie witaminy C.
Ziarna słonecznika i kiełki z nich polecane są w diecie cukrzycowej, w miażdżycy, otyłości, w chorobach reumatycznych i dolegliwościach skórnych.
Ponieważ są wysokokaloryczne mogą stanowić bazę drugiego śniadania albo dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Świetnie smakują uprażone na suchej patelni.