Orzechy laskowe
Orzechy laskowe - leszczyna, która daje nam orzechy laskowe należy do najstarszych drzew owocowych uprawianych przez człowieka. Jej ślady pojawiają się w wykopaliskach z okresów międzylodowcowych. Pierwsze wzmianki o zaletach orzechów laskowych pochodzą sprzed 2000 lat, z Grecji.
Leszczyna rośnie na całym świecie, ale w produkcji orzechów prym wiedzie Turcja, która ma 70 % produkcji światowej. Najsmaczniejsze orzechy daje odmiana europejska, która jest wykorzystywana na całym świecie.
Orzechy laskowe zawierają 65 % tłuszczu, 16 % białka, 3,5 % cukru oraz witaminy A i witaminy z grupy B, a także sole mineralne. Szczególnie zalecane jest jedzenie orzechów ludziom pracującym umysłowo, przemęczonym lub osłabionym.
Orzechy laskowe są wyjątkowo bogate w kwas foliowy, który jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży. Napoje mleczne z orzechami są polecane uczącej się młodzieży ponieważ są wysokoenergetyczne, dostarczają fosforu, wapnia, magnezu.