Dzika róża
DZIKA RÓŻA - roślina znana ludzkości od kilku tysięcy lat. W czasach pierwotnych traktowana jako pożywienie.
W starożytności była poświęcona bogini miłości. Z dzikiej róży robiono pachnidła i talizmany chroniące od zła.
Owoce róży zawierają bardzo duże ilości witaminy C - 20 do 30 razy więcej niż cytryna. Oprócz tego witaminy A, B1, B2, E, K i P, garbniki, kwasy organiczne, pektyny cukry, cole mineralne - potas, żelazo, fosfor, sód, wapń, magnez i siarkę. Trzy owoce dzikiej róży pokrywają w zupełności dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C.
Dzika róża ma właściwości moczopędne, żółciopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, uodporniające na choroby zakaźne. Owoców róży używa się przede wszystkim jako środka wzmacniającego, szczególnie u rekonwalescentów, przy schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, w chorobie wrzodowej, niedokwaśności i reumatyzmie. Wpływają również dodatnio na przeminę materii i obniżają poziom cholesterolu.
Z owoców róży robi się napary (1 łyżka owoców na szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 minut). Wyrabia się z nich doskonałe wina i nalewki, sporządza marmolady, konfitury i kompoty. Gotowane nasiona dzikiej róży mają lekko waniliowy smak i wyraźnie podnoszą jakość napojów.