Zdrowe składniki: Dzika róża
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Dzika róża

DZIKA RÓŻA - roślina znana ludzkości od kilku tysięcy lat. W czasach pierwotnych traktowana jako pożywienie.

W starożytności była poświęcona bogini miłości. Z dzikiej róży robiono pachnidła i talizmany chroniące od zła.

Owoce róży zawierają bardzo duże ilości witaminy C - 20 do 30 razy więcej niż cytryna. Oprócz tego witaminy A, B1, B2, E, K i P, garbniki, kwasy organiczne, pektyny cukry, cole mineralne - potas, żelazo, fosfor, sód, wapń, magnez i siarkę. Trzy owoce dzikiej róży pokrywają w zupełności dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C.

Dzika róża ma właściwości moczopędne, żółciopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, uodporniające na choroby zakaźne. Owoców róży używa się przede wszystkim jako środka wzmacniającego, szczególnie u rekonwalescentów, przy schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, w chorobie wrzodowej, niedokwaśności i reumatyzmie. Wpływają również dodatnio na przeminę materii i obniżają poziom cholesterolu.

Z owoców róży robi się napary (1 łyżka owoców na szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 minut). Wyrabia się z nich doskonałe wina i nalewki, sporządza marmolady, konfitury i kompoty. Gotowane nasiona dzikiej róży mają lekko waniliowy smak i wyraźnie podnoszą jakość napojów.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi