Zdrowe składniki: Jeżyny
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Jeżyny

Jeżyny - nazywane również ostrężyną, to bliskie kuzynki malin. Rozpowszechnione są na całej półkuli północnej. Porasta nasłonecznione stoki i połoniny. Występuje wiele odmian jeżyn, które różnią się smakiem i wyglądem. Czarne i błyszczące owoce to jeżyny, czerwone to ostrężyny, sine i matowe to ożyny. Inną odmianą jest jeżynomalina, której ciemnoczerwone owoce są doskonałe na przetwory.

Z jeżyn robi się doskonałe soki, konfitury i marmolady. Wyjątkowy smak i aromat ma również wino z jeżyn.

Jeżyny są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zawierają całą paletę składników odżywczych - dużą ilość miedzi i żelaza, witaminę A oraz sole mineralne. Największą wartość mają owoce podwane na surowo.

Jako lekarstwo jeżyna była stosowana już w czasach neolitu. Wywar z liści stosuje się przy grypie i stanach podgorączkowych. Liście i kwiaty mają właściwości lecznicze, od starożytności były stosowane jako lek w walce z chorobami skóry. Ze względu na dużą zawartość pestek są cennym źródłem błonnika. Medycyna ludowa zaleca picie soku z jeżyn na pzeziębienia i drobne infekcje. Jeżyny wzmacniają organizm, są pomocne w zwalczaniu grzybów i bakterii. Napar z liści działa ściągająco oraz przeciwbiegująco.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi