Ryż
Ryż - (oryza), to rodzaj z rodziny traw, składający się z ponad 20 gatunków, z których ryż siewny jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych świata.
Ryż jest rośliną produkowaną na większą lub mniejszą skalę w ponad 100 krajach świata i stanowi główne źródło pożywienia dla połowy ludności świata.Wyłuskane lecz nie polerowane ziarnka ryżu nazywa się ryżem brązowym. Brązowy ryż zawiera 75 % węglowodanów oraz 7,5 % białka. Ryż biały, czyli polerowany, ma znacznie mniejszą waratość odżywczą. Spożywanie go przez dłuższy czas może spowodować niedobór witaminy B.
Z ziarna produkuje się również mąkę ryżową, napoje alkoholowe - piwo ryżowe, sake, arak, otręby stosuje się jako paszę, słomę do wyrobu bibułki ryżowej do papierosów.
Wartość kaloryczna 35 kcal na 100 gram.