Zdrowe składniki: Ryż
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Ryż

Ryż - (oryza), to rodzaj z rodziny traw, składający się z ponad 20 gatunków, z których ryż siewny jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych świata.

Ryż jest rośliną produkowaną na większą lub mniejszą skalę w ponad 100 krajach świata i stanowi główne źródło pożywienia dla połowy ludności świata.
Wyłuskane lecz nie polerowane ziarnka ryżu nazywa się ryżem brązowym. Brązowy ryż zawiera 75 % węglowodanów oraz 7,5 % białka. Ryż biały, czyli polerowany, ma znacznie mniejszą waratość odżywczą. Spożywanie go przez dłuższy czas może spowodować niedobór witaminy B.
Z ziarna produkuje się również mąkę ryżową, napoje alkoholowe - piwo ryżowe, sake, arak, otręby stosuje się jako paszę, słomę do wyrobu bibułki ryżowej do papierosów.
Wartość kaloryczna 35 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi