Groch
Groch - roślina pochodząca z Azji Mniejszej, uprawiana już w starożytności w Grecji, Rzymie, Egipcie. Nasiona grochu znaleziono w osadach z epoki kamiennej na Węgrzech oraz z epoki brązu we Francji i Szwajcarii. W Polsce również znany od bardzo dawna.
Groch jest rośliną o wysokiej wartości odżywczej. Groch zielony w okresie najwyższej dojrzałości posiada 20-25 % suchej masy. Jest cennym źródłem białka roślinnego, tłuszczów, węglowodanów i witamin (przede wszystkim z grupy B). Zawiera dużo tiaminy i kwasu nikotynowego, ryboflawiny i kwasu pantotenowego. Składniki mineralne - wapń, żelazo i fosfor.W kuchni groch ma bardzo szerokie zastosowanie - od swojskiej grochówki do hinduskich ciasteczek z grochu. Jest często stosowany w kuchni wegetariańskiej ze względu na dużą zawartość białka.
Wartość energetyczna 98 kcal na 100 gram.