Gruszka
Owoc znany w Europie od czasów prehistorycznych, o czym świadczą wykopaliska suszonych gruszek z epoki kamienia łupanego i epoki brązu. Na tereny dzisiejszej Grecji przywędrowały z Persji.
Mimo, że grusza znana była w tak odległych czasach, nowe odmiany powstały dopiero w XVII i XVIII wieku w Belgii i Francji. Z czasem przywędrowały do Polski, chociaż mamy również nasze, rodzime gruszki leśne i ulęgałki.Gruszka szlachetna powstała w wyniku krzyżówek dzikich odmian tego drzewa.
Gruszka zawiera ok 85 % wody, składniki mineralne - potas (bardzo dużo), fosfor, wapń, magnez, sód, cynk, miedź, żelazo, jod, kwas jabłkowy i pektyny. Zawiera również witaminę A, B1, B2, B5, C i PP.
Owoce gruszki są bardzo zdrowe. Powszechnie uważa się je za ciężkostrawne, wystarczy jednak dobrze pogryźć każdy kęs, żeby trawienie stało się łatwiejsze.
Gruszki są znakomitym składnikiem sałatek owocowych, deserów, ciast i napojów.
Wartość kaloryczna 60 kcal na 100 gram.